Kurkuma is eerlijk gezegd geen vitamine, maar het kan zeker helpen om je immuunsysteem een boost te geven. Kurkuma is natuurlijk een kruid en is de laatste jaren behoorlijk populair geworden in het kruidenrek van moderne keukens.
De juiste naam voor Kurkuma is Zingiberaceae; het is een lid van de Ginger-familie en staat ook bekend als Curcuma. Het is niet erg uitgebreid onderzocht bij mensen, maar dierproeven zijn al vele jaren uitgevoerd en ze hebben aangetoond dat dit kruid een aantal heilzame medische eigenschappen heeft, zoals een immuunstimulans, een nuttige behandeling voor artritis, en kan ook helpen bij het voorkomen van sommige vormen van kanker, hartaandoeningen, leverproblemen en het voorkomen van staar.
In de keuken wordt kurkuma gebruikt om curry de gele kleur te geven; het wordt al duizenden jaren voor dit doel gebruikt door Indianen bij het bereiden van maaltijden. Het werd ook voorgeschreven door Chinese artsen voor verschillende medische problemen
Het meeste onderzoek dat is gedaan naar de voordelen van kurkuma is gedaan in India, omdat de wetenschappers in het westen nooit veel interesse in het kruid hadden getoond, tot meer recentelijk heeft dit onderzoek aangetoond dat het kan helpen bij de preventie van de volgende ziekten, Wonden, heeft het enkele antibacteriële eigenschappen, het is effectief geweest tegen sommige stammen van Salmonella, die voedselvergiftiging veroorzaken, het heeft ontstekingsremmende effecten die hebben geholpen bij de pijn die gepaard gaat met artritis en omdat het antioxidanten bevat, het kan helpen bij het voorkomen van kanker en staar.
Kurkuma, zoals ik al zei, maakt deel uit van de gemberfamilie, die helpt om cholesterol en bloeddruk te verlagen, studies met dieren hebben aangetoond dat kurkuma vergelijkbare eigenschappen heeft.
Kurkuma staat vermeld als over het algemeen veilig en mag alleen als medicijn worden ingenomen na overleg met een arts. Vanwege de bloedverdunnende eigenschappen mag het niet worden ingenomen met andere soorten bloedverdunnende medicijnen zoals vitamine E of een voorgeschreven anticoagulans.
Het kan geen kwaad als het in kleine hoeveelheden wordt ingenomen, zoals in curry's of andere hartige gerechten. Grote hoeveelheden kunnen maagklachten veroorzaken. Normale kleine hoeveelheden zouden uitstekend zijn voor de gezondheid, maar wees voorzichtig en gekwalificeerd advies voor grotere medicinale hoeveelheden.
Reacties
Een reactie posten