Doorgaan naar hoofdcontent

Zijn alle vormen van dementie Alzheimer?

Het verbaast me dat sommige patiënten en zorgverleners dementie en Alzheimer als één en hetzelfde verwarren. Elke keer dat een familielid aan geheugenverlies lijdt, is de conclusie altijd alzheimer. Is het redelijk om alle vormen van dementie als Alzheimer te bestempelen?

Als clinicus is mijn antwoord op vragen dat de ziekte van Alzheimer slechts één type dementie is en dat niet alle vormen van dementie de ziekte van Alzheimer zijn. Naast de ziekte van Alzheimer bestaan ​​er ook andere vormen van dementie, zoals dementie met lewy body, vasculaire dementie, de ziekte van Parkinson met dementie en dementie als gevolg van verschillende neurologische en medische aandoeningen.



Hoe weet je of een persoon lijdt aan de ziekte van Alzheimer? Wat is Alzheimer dementie?

Alzheimer-dementie is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een progressieve en onomkeerbare cognitieve achteruitgang die gepaard gaat met een verminderd functioneren. De cognitieve achteruitgang bestaat uit geheugenstoornissen. Aanvankelijk is er sprake van een recente geheugenstoornis, maar naarmate de ziekte vordert, wordt zelfs het langetermijngeheugen aangetast.

Naast geheugenstoornissen heeft een patiënt met dementie een stoornis in een van de vier cognitieve gebieden: afasie, apraxie, agnosie en stoornis in het uitvoerend functioneren. Afasie is een taalprobleem dat wordt gekenmerkt door het onvermogen om zichzelf uit te drukken, woorden of zinsdelen te herhalen of te begrijpen wat er wordt gezegd. Apraxie is het onvermogen om een ​​gebruikelijke motorische activiteit adequaat uit te voeren, zoals het kammen van het haar of het tandenpoetsen, ondanks dat er geen verlamming of musculoskeletale afwijking is.

Agnosie is het onvermogen om objecten of dingen te herkennen ondanks intacte sensorische functies. Een dementerende patiënt kan bijvoorbeeld een sleutel of een pen in zijn of haar handen niet herkennen zonder ernaar te kijken.

Een stoornis in het executief functioneren wordt gekenmerkt door moeite met abstract redeneren en met het organiseren van dingen, schema's en activiteiten. Patiënten met dit probleem geven concrete betekenis aan spreekwoorden. Als een patiënt bijvoorbeeld wordt gevraagd wat "niet huilen om gemorste melk" betekent, antwoordt de patiënt: "Het is gemakkelijk. Veeg het maar af!” Bovendien is het voor sommige patiënten een strijd om de specifieke overeenkomsten en verschillen van bepaalde dingen (bijvoorbeeld appel versus sinaasappel) te kennen.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van Alzheimer?

De oorzaak van Alzheimer is nog onbekend. Er zijn echter verschillende risicofactoren geïdentificeerd. Een belangrijke risicofactor is leeftijd. Het risico op het ontwikkelen van dementie neemt toe naarmate onze leeftijd vordert. Ouderen lopen daardoor meer risico. Dit gezegd hebbende, kan Alzheimer ook jonge mensen overkomen.

Andere belangrijke risicofactoren zijn onder meer de aanwezigheid van het apolipoproteïne E4-allel, het overheersen van plaques en knopen in de hersenen en het gestoorde cholinerge systeem van de hersenen.

Is er een succesvolle behandeling voor de ziekte van Alzheimer?

De ziekte van Alzheimer is onomkeerbaar, dus de huidige medicijnen zijn er alleen op gericht om de achteruitgang te vertragen. Deze acetylcholisteraseremmers, namelijk galantamine, rivastigmine en donepezil, zijn gericht op het verbeteren van de cholinerge werking in de hersenen door remming van het cholinesterase-enzym. Hoewel aanvankelijk geïndiceerd voor milde tot matige dementie, blijkt uit recent bewijs dat sommige van deze geneesmiddelen ook gunstig kunnen zijn voor patiënten met matige tot ernstige dementie. Verdere studies zijn nodig om de werkzaamheid in deze groep te bepalen.

Gevolgen van Alzheimer of dementie op het dagelijkse leven

Het kopen van een traplift kan een waardevolle oplossing zijn voor mensen die lijden aan alzheimer en dementie. Deze neurodegeneratieve aandoeningen kunnen het geheugen, de cognitieve vaardigheden en het evenwicht van een persoon aantasten, waardoor dagelijkse taken zoals traplopen een uitdaging kunnen worden. 

Het installeren van een traplift in huis kan de veiligheid en de onafhankelijkheid van mensen met alzheimer en dementie vergroten. Door gebruik te maken van een traplift kunnen zij zonder risico op vallen of uitputting de trap op en af gaan, waardoor ze toegang hebben tot alle verdiepingen van hun huis. 

Dit helpt niet alleen om de fysieke gezondheid van deze individuen te behouden, maar ook om hun mentale welzijn te bevorderen, omdat ze zich veiliger en zelfverzekerder kunnen voelen in hun eigen omgeving. Het kopen van een traplift is dus een belangrijke investering om de levenskwaliteit van mensen met alzheimer en dementie te verbeteren en hen de mogelijkheid te bieden om langer zelfstandig te blijven wonen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

De waarheid over ADD bij volwassenen en follow-up

 Als je een volwassene bent met adhd, is de kans groot dat je op een bepaald moment in je leven het gevoel hebt gehad dat je 'je potentieel niet waarmaakt'. Dit oordeel manifesteert zich vaak wanneer je de balans opmaakt van alle geweldige ideeën die je hebt gehad die nooit ergens zijn gebleven, en alle onvoltooide projecten die je bent begonnen maar nooit hebt voltooid. Het overweldigende aantal van deze dingen die niet zijn "gevolgd" kan je doen geloven dat je je potentieel niet waarmaakt. Dit is gewoon niet waar. ADDers zijn van nature visionairs en ideeëngeneratoren. Als iemand ons maar zou betalen om de hele dag geweldige ideeën te bedenken - we zouden allemaal rijk zijn! Maar we krijgen de hele tijd zoveel geweldige ideeën dat het absoluut onmogelijk zou zijn om ze allemaal uit te voeren. Denk er over na. Als je elk goed idee dat je ooit had zou proberen uit te voeren, zou je dan nu tijd hebben om te eten, slapen of zelfs ademen? Waarschijnlijk niet. Maar dit is

Gezond worden met yoga

 Mensen hebben altijd geloofd dat yoga meer voor je lichaam kan doen dan alleen het fit en flexibel houden. Onderzoek toont nu aan dat het kan helpen bij gewichtsbeheersing, lage rugpijn, slapeloosheid en zelfs hartaandoeningen. Studies tonen aan dat yoga helpt bij gewichtsverlies en onderhoud. In een onderzoek onder 15.000 volwassenen ontdekte het Fred Hutchinson Cancer Research Center dat degenen die geen yoga beoefenden over een periode van 10 jaar ongeveer 18,5 pond meer aankwamen dan degenen die minstens vier jaar beoefenden. Er was ook een studie gedaan aan het Preventive Medicine Research Institute in Sausalito, Californië. Uit deze studie bleek dat mensen die regelmatig yoga en meditatie beoefenden, oefenden en keken naar hun dieet meer gewicht verloren dan degenen die oefenden en een uitgebalanceerd dieet aten, maar geen yoga beoefenden. Bovendien kan yoga je bewegingsbereik in je heupen verbeteren, waardoor pijn in de onderrug wordt verminderd. Een studie uitgevoerd aan The A